Tehnica recunoștinței și alte 3 obiceiuri care ne aduc bucurie

Shawn Achor, adică un nenea deștept care a scris câteva cărți despre fericire, a ars-o ani buni pe la Harvard, are un umor savuros și o turație verbală de 90 de cuvinte pe 27 de secunde,  de trebuie să îi asculți TEDx-ul „Fericitul secret al unei munci mai bune” de mai multe ori ca să înțelegi ceva, spune așa: 

 „Dacă îi poți crește cuiva nivelul optimismului, creierul lui trăiește ceea ce am numit avantajul fericirii. Înseamnă că evoluează mult mai bine decât când e pesimist, neutru sau stresat. Inteligența, creativitatea și nivelul de energie cresc. De fapt, am descoperit că orice abilitate ocupațională se îmbunătățește. Creierul optimist e cu 31% mai eficient decât cel pesimist, neutru sau stresat. Ești cu 37% mai bun la vânzări. Doctorii sunt cu 19% mai rapizi și mai preciși în diagnosticare, fiind optimist, față de pesimist, neutru sau stresat. Ceea ce înseamnă că putem inversa formula. Dacă putem găsi o cale de a deveni optimiști, apoi creierele noastre vor funcționa cu mai mult succes pentru că putem munci mai repede, mai mult și mai inteligent.”

Acest „dacă putem găsi o cale de a deveni optimiști” mi-a gâdilat neuronul. Fericit că i-am dat de lucru, creierașul a început să lucreze. Prin ce metodă simplă, la îndemâna oricui putem aduce mai mult optimism în viața noastră?

Metoda 1: Să vrei să fii optimist


adică, potrivit dexului online, să vrei să ai atitudinea omului care privește încrezător viața și viitorul. Și partea la care avem de lucrat mulți dintre noi este acest „încrezător” care, de multe ori, este șubrezit de experiențe din trecut.

Este mai ușor să credem că ni se vor întâmplă chestii nașpa, decât lucruri bune. Nu vrem să credem în chestii bune de teamă să fim dezamăgiți. Am întâlnit chiar persoane care parcă se bucurau că acele gânduri și scenarii nașpa proiectate de ei s-au adeverit. A fost „al 6-lea simț” sau creația lor? Este plăcut să avem dreptate, chiar și în scenariile nașpa, „ți-am zis eu!”, „știam eu”. Însă, putem avea dreptate și în direcții povitive. Așa că, prima metodă înseamnă să începem să credem că ce a fost mai rău a trecut.

Metoda 2: Fă o listă cu lucrurile bune

De întâmplările nefericite ne aducem aminte ușor. Avem un pomelnic cu tristețuri pentru fiecare an care trece și dacă este nevoie îl povestim și altora iar și iar și iar… și iar și ai înțeles ideea. Dar un pomelnic cu reușitele noastre avem? Dacă nu, e bine să ne facem unul. Cu un pix, o foaie și 10 minute de gândire, notează în agendă toate evenimentele din viață în care lucrurile s-au întâmplat mai fain și mai frumos decât ai crezut că se vor întâmpla. 

Într-o altă zi fă o listă cu 10 lucruri pe care știi că le faci bine sau 10 calități pe care le apreciezi la ceilalți, dar și la tine. 

Metoda 3. Tehnica recunoștinței

Este o tehnică destul de cunoscută, simplă, dar care funcționează doar dacă o aplici, dhăăă. Notează, în următoarele 10 zile, încând de acum, trei motive pentru care ești recunoscător. Durează 5-10 minute, dar pe termen lung aceste minute fac minuni. Pot fi lucruri aparent simple, pe care le ai de când te știi, dar te-ai obișnuit atât de mult cu ele încât nu le mai acorzi atenție. Când am început exercițiul acesta notam lucruri de genul sunt recunoscătoare că pot merge, că pot vedea, că sunt sănătoasă. Apoi exercițiul a prins și alte culori din ce în ce mai intense. 

Metoda 4. Borcănelul cu surprize

Creează-ți o cutie surprizelor. Mai exact, de fiecare dată când ai o reușită, ai o zi bună, îți îndeplinești un vis, se întâmplă ceva magic, neașteptat, notează momentul pe un bilețel și pune acel bilețel într–o cutie sau un borcănel. Îl poți considera „cufărul tău cu resurse”. Ori de câte ori te vei uita la el te va conecta la acele momente în care te-ai simțit bine, ai fost bucuros. El rămâne o dovadă clară, palpabilă a momentelor frumoase. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply