În urmă cu trei ani “întâmplarea” m-a adus în mijlocul unui curs numit Fabrica de Antreprenori. Am început cursul fără nicio așteptare și l-am încheiat cu sentimentul că viața mea s-a schimbat pentru totdeauna.
Acolo am aflat cu adevărat cât de importanți sunt oamenii cu care ne petrecem timpul. Ei ne pot ajuta să creștem sau dimpotrivă ne pot ține pe loc, împiedicându-ne să evoluăm.
Exercițiul care demonstra teoria ( și care se găsește și în cartea lui Robert Kijosaki, Cadranul Banilor) era unul simplu și ți-l descriu în rândurile de mai jos, în cazul în care vrei să îl aplici.
1. Scrie pe o foaie numele celor cinci persoane în compania cărora petreci timpul cel mai des.
2. În dreptul fiecăreia trece estimativ suma de bani pe care o câștigă lunar.
3. Următorul pas este să faci media aritmetică a celor 5 sume.
4. Compară suma obținută cu venitul pe care îl câștigi tu.
În general, media obținută este foarte apropiată veniturilor pe care le câștigăm lunar. Cu alte cuvinte, suntem media oamenilor cu care petrecem cea mai mare parte a timpului. Iar dacă vrem să avem succes trebuie să petrecem timpul alături de oameni de succes. Dacă vrem să câștigăm mai mulți bani trebuie să stăm în preajma oamenilor prosperi.
Pe moment, ideea m-a intrigat. Nu vreau să îmi construiesc prietenii bazându-mă pe astfel de criterii. Nu vreau să renunț la oamenii pe care îi iubesc, dar care nu se încadrează în teorie, doar de dragul evoluției mele. Și în plus, miliardarii sau înțelepții nu se găsesc pe toate drumurile…. și chiar dacă s-ar găsi nu ar avea timp pentru mine.
Așa că, întrebarea mea a fost: cum te poți înconjura de oameni de succes, fără să alergi după ei? Cum poți umbla în cercuri de oameni geniali oricând dorești? Răspunsul a fost simplu. Citind!
Așa că am început să invit din ce în ce mai des geniile la mine acasă… ba chiar la mine în dormitor. I-am lăsat să mă învețe tot ce știu ei mai bine
- Am deschis ușa larg Isabelei Allende, l-am poftit pe Khaled Hosseini și împreună ne-am lăsat fascinați de povești.
- I-am spus lui Richard Branson să ia loc în biblioteca mea și totodată la mine în suflet și să-mi povestească cum a pornit el primele afaceri.
- Pe Louise Hay am așezat-o lângă Joe Vitale și împreună am purtat discuții despre cum să îți vindeci viața. Eckhart Tolle s-a alăturat și el.
- Pe Seth Godin l-am provocat la o discuție despre Vaca MOV și l-am pus la loc de cinste chiar lângă celebrul Warren Buffett.
- Am invitat în casă și mulți români de-ai noștri. Pe Niculina Gheorghiță am invitat-o pentru a-mi fi mentor. Iar Ancăi Ciobotaru i-am oferit cel mai frumos loc din bibliotecă, chiar lângă Brian Tracy pentru a purta cu acesta conversații inspirate.
…. și uite așa m-am deci ca lista invitaților mei să devină interminabilă.
Te invit să faci același lucru. Să deschizi lumea ta oamenilor de succes. Să porți conversații cu oamenii a căror viață te inspiră.
Pentru că a citi o carte bună înseamnă a avea un dialog cu autorul acesteia. Citind ai posibilitatea:
- să discuți cu cei mai bogați oameni ai lumi, să construiești afaceri de succes alături de Steve Jobs, Bill Gates, David Ogilvy, Richard Branson,
- să îți petreci ziua în compania marilor artiști ai lumii,
- să bei un pahar cu vin alături de Albert Einstein,
- să savurezi ceaiul verde privind lumea prin mintea maestrului Mahatma Gandhi.
Cu alte cuvinte, să lași mințile geniale să își răsfrângă talentul asupra ta și să îți ofere cea mai frumoasă parte a înțelepciunii lor.
Ideile pe care le descoperi într-o carte bună pot revoluționa modul în care gândești. Îți extind orizontul, pentru că mâna care închide o carte mare nu va mai fi niciodată la fel.
2 Comments
Citind acest articol mi-am adus aminte de expresia lui Newton: „Daca am vazut mai departe a fost pentru ca stateam pe umerii Gigantilor”…ti se potriveste
… sună delicios! 🙂 Mulțumesc!