Emoțiile neplăcute – cum le gestionăm corect – Le suprimăm, îngropăm sau reinventăm?

Trăim într-un corp a cărui chimie e cam dificil de descifrat, avem o minte care reține imediat lucrurile mai puțin bune + egoul destul de puternic. Când cele trei se întâlnesc, avem șanse mici să scoatem COMPLET din ecuație tulburările anxioase sau emoțiile precum: furie, tristețe, rușine, vinovăție etc. Dacă mai punem la socoteală și mediul în care ne învârtim… dar mai bine ne oprim la minte, corp, ego. Ne dăm seama că este uman să ne simțim și nașpa. Totul ține de cât de des ne simțim nașpa. Și cât de dispuși suntem să facem ceva ca să ne simțim din ce în ce mai bine. Stările bune se educă prin ceea ce facem zilnic, iar check-listul și întrebările pot ajuta. 

⭐️ Exercițiul 1 - checklistul

Pornește cu o întrebare simplă „Ce simt?” Este tristețe, frustrare, furie, dezamăgire, teamă, anxietate, apatie, rușine, vinovăție, regret?”

Este destul de important să identifici starea pentru că îi dai un nume, diferit de numele tău și îți dai seama că tu și starea sunteți două entități diferite, dacă pot spune așa. 😀 Nu te mai indentifici cu starea și devii observatorul ei.

Apoi verifică dacă starea a venit din cauze mai „tangibile” ce țin de corpul fizic – nu ai dormit suficient, nu ai făcut mișcare, ai stat prea mult timp în casă, ți-e foame, ți-e sete? Pe principiul: Nu ești tu când ți-e foame.

⭐️ Întrebări care te ajută să ieși din impas

Uneori, însă, emoția are alte cauze decât cele fizice și vine ca răspuns la o experiență/ relație/ întâmplare/ situație petrecută de curând sau care urmează să se întâmple (cum este în cazul îngrijorării, fricii). În acest caz întrebarea „Ce intenție are emoția X pentru mine” este una dintre resursele ajutătoare. Este bine să pui această întrebare și să notezi într-o agendă toate răspunsurile primite până când ajungi la intențiile bune, faine, pozitive. Chiar și emoțiile nașpa își doresc lucruri bune pentru noi, a se vedea filmul Inside Out.

  • Când ai ajuns la intențiile bune, întreabă-te „care este cel mai mic pas pe care îl pot face ACUM pentru a realiza această intenție și pentru a mă simți mai bine?” Îți pot veni în minte mai multe răspunsuri. Notează-le pe toate și pune-le în aplicare în perioda următoare. 
  •  Acționează. Fă acel lucru mic care te face fericit 😀

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply