Despre anxietate – Cum gestionezi teama de necunoscut

Ce este anxietatea? Zilele trecute am dat peste un clip în care  Andy Szekely prezenta o definiție  ușor de „digerat” pentru anxietate. Anxieteta este ca o teamă de incertitudine. Nu știu dacă doar eu am senzația asta, dar atunci când auzim de anxietate, ne gândim la ceva prea complicat pentru a putea fi definit clar, în câteva cuvinte. Un fel de emoție fără cap și fără coadă. Așa că perspectiva din clip mi s-a părut nu doar logică, ci și faină. Anxietate poate fi privită ca o frică de necunoscut, de incertitudine. Tocmai pentru că nu știi exact de ce îți este teamă, corpul reacționează printr-o stare de neliniște, de agitație și confuzie care persistă. 

Pentru că multe stări pot fi puse sub „umbrela” aceasta a anxietății, un exercițiu pe care îl poți face este să notezi, pe câteva bilețele, toate fricile legate de situația care își provoacă anxietate. Scrie într-o agendă (nu pe telefon, ci scris de mână), tot ce te frământă în momentu actual. Care este contextul care îți provoacă cea mai mare anxietate?

Ce se întâmplă atunci când scrii pe foaie temerile tale?

  1. Numești fricile și le detașezi ușor de tine. Pui degetul pe ele;

  2. Intri în poziția de observator, fără să mai fii unul și același cu teama ta;

  3. Prin scris, le scoți afară, d-asta este bine să notezi fiecare frica pe un bilețel diferit;

  4. Punând temerile pe bilețele, le vezi în afara ta, nu înăuntru, devin mai clare și știi cu ce trebuie să lucrezi mai departe;

  5. Conștientizezi că tu și frica puteți fi două subiecte diferite. Nu te mai identifici atât de mult cu starea ta.

Întrebări care te ajută să gestionezi anxietatea

ce-este-anxietatea 

Pe spetele biletelului pe care ai numit frica, scrie o întrebarea adresată acelei frici/ temeri. Dacă frica ar fi un personaj, ce întrebare i-ai adresa? Folosește întrebări care să te ajute să ieși din frică, să o depășești, să faci un pas mai departe de ea sau poate chiar să o înțelegi mai bine. Cel mai simplu este să întrebi lucruri de genul:

  • Care este intenția ta pozitivă pentru mine?
  • Ce intenție bună ai pentru mine?
  • Ce vrei să aflu bun/ pozitiv de la tine?
  • Cum vrei să mă ajuți?
  • Cum crezi că mă ajuți?
  • Care este rolul tău?

Opusul anxietății și a fricii de incertitudine este curiozitatea

Un alt exercițiu este să implici curiozitatea în povestea fricii. Opusul fricii de incertitudine este curiozitatea. Putem privi o etapă nouă prin filtrul curiozității sau prin filtrul fricii. Prin repetiția, putem învăța să facem un switch, în loc de anxietate să trăim curiozitatea. Însă switch-ul se poate face cu o condiție: încredere totală în noi înșine. Fără încredere, este dificil să alegem curiozitatea în defavoarea anxietății.

Ca o scurtă paranteză, fricile, indiferent de natura lor, sunt semnale de alarmă care anunță că există un pericol în preajma ta. De aceea întrebările de mai sus te ajută să observi care este intenția bună a fricii. De ce anume vrea să te apere? De o pierdere, de o suferință, de o dezamăgire? Unele pericole sunt reale și atunci este important să îți stabilești câteva măsuri de protecție. „Ce pot face ca să nu mi-o iau?”. Dar cele mai multe frici sunt doar scenariile din capul nostru sau „evenimente” care seamănă cu poveștile din trecut a căror lecții nu le-am asimilat încă.

 

Scurtă meditație- cum să îmbrățișezi incertitudinea, prin scris

A doua idee faină din clipul lui Andy este aceea de a îmbrățișa incertitudinea, de a îmbunătăți relația ta cu ea. „Oricum trăim în incertitudine” și faptul că azi avem un job, că avem o relație stabilă, o familie nu vor garanta că le vom avea și mâine. Nimic nu garantează asta. Așa că, din dorința de a mă împrieteni cu incertitudinea  și de  a face din ea o resursă faină, un prieten de nădejde în cazul în care toată „certitudinea” mea se dărâmă, mi-am creat acest joc pe care îl aplic din când în când.

Dacă incertitudinea ar fi un personaj dintr-o carte sau chiar o ființă reală, cum ar arăta? Atribuie-i câteva elemente, pot fi atât fizice, cât și de comportament, orice vrei tu. Când ai terminat de conturat acest personaj invit-o/ invită-l să stea la masă cu tine și să discutați, ca atunci când te întâlnești cu un prieten bun.

Observă cum te simți în prezența incertitudinii.

Care este primul gând sau imagine care îți vine în minte când te întâlnești cu incertitudinea?Care este întrebare pe care i-am adresa-o incertitudinii? Notează răspunsul pe care ți-l dă. Ce altă întrebare i-ai adresa incertitudinii?

Scrie într-o agendă tot dialogul pe care l-ai avea cu acest personaj. Poți descrie inclusiv ce face, care sunt gesturile lui/ei, observă ce întrebări are pentru tine, cum te simți în prezența ei/lui. Pur și simplu creează un scurt scenariu, o poveste în care personajele sunteți tu și incertitudinea discutând;

În final, întreabă incertitudinea cum ți-ar putea deveni prieten, cum te-ar putea ajuta și susține? Care este partea ei bună? Ce intenții pozitive are pentru tine? Ce te poate învăța bun? Ce ai de câștigat din prietenia cu ea?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply