Să presupunem că prima dată când ai încercat să mergi în picioare ca bebeluş, te-ai rostogolit, ai căzut, şi ai spus: „Nu pot. N-o să reuşesc”. Nu ai fi ajuns prea departe gândind astfel, nu crezi? Sau dacă te lăsai păgubaş după prima greşeală pe care o făceai la o problemă simplă de matematică. Astfel nu mai puteai să lucrezi cu banii, să mergi la cumpărături ori să faci orice altceva, am sau nu dreptate?
În opinia mea, greşelile reprezintă o parte esenţială a procesului de creştere; dacă evităm să facem un lucru din cauză că ne temem ca nu cumva să greşim, ne privăm de tot ce este bun în dezvoltarea şi în viaţa noastră. Evident, acest argument poate fi extins până devine absurd. Poți spune că dacă tot învăţăm din greşelile noastre, atunci e bine să facem cât mai multe greşeli; cu cât facem mai multe greşeli, cu atât vom învăţa mai mult. Eu nu îți sugerez să mergi până acolo cu acest argument; spun doar că să foloseşti posibilitatea de a face o greşeală drept scuză că nu ai ceea ce îţi doreşti nu este altceva decât ignoranţă.
Greşelile pe care le-ai făcut în trecut fac parte integrantă din educaţia ta; trebuie să te scuturi de praf şi să o iei de la capăt, nu să te lași păgubaş fiindcă ai făcut o greşeală şi nu ai obţinut rezultatul scontat. Fiecare greşeală făcută în viaţă te-a adus la înţelegerea pe care o ai acum. Binecuvintează-ți greşelile, mulțumește-le, scutură-te de praf şi continuă-ți drumul. În mod sigur vei face greşeli şi de acum încolo, însă vei învăţa din toate, pentru că nicio greşeală nu e fatală decât dacă tu îi permiți să fie aşa.
Fragment din cartea "50 de idei care îţi pot schimba viaţa", Robert Anthony.
Editura: Vidia Cartea: 50 de idei care îţi pot schimba viaţa Autor: Robert Anthony Anul: 2012
2 Comments
Îmi voi cumpăra și eu cartea. Pare foarte interesantă
O să vă placă. Toate cărțile lui Robert Anthony sunt interesante…Robert Anthony are un stil convingător și hotărât