Când mă gândesc la stările emoţionale pe care le experimentăm de-a lungul unei zile (de exemplu) îmi vin în minte stripurile colorate pe care le foloseam la orele de chimie pentru a măsura nivelul de pH al apei. Diferenţa este că în loc de apă folosim ca mediu propria viaţa.
Stările îşi schimbă culorile de la zi la zi, chiar de la oră la oră, în funcţie de modul în care interpretăm experienţele trăite. Unele stări sunt acide, altele neutre sau alcaline.
Ni se schimbă stările, nu viața
O zi obişnuită ar putea fi tradusă într-o ecuaţie de stări. Energia de la prima oră + motivaţia şi impulsul pe care îl aduce prima gură de cafea + agitaţia din trafic + bucuria pe care o câştigi când asculţi în căști melodiile preferate + dragostea care vine odată cu mesajele pe care le primești de la persoana iubită. La job trăim multe alte stări. Suntem indispuşi când discutăm cu un client nervos şi ne relaxăm atunci când se încheie programul de lucru.
Avem palete întregi de stări etalate precum clapele unui pian. Din acest motiv nu le-aș împărți în stări pozitive și negative, bune și proaste, ci pur și simplu în stări cu o anumită frecvență. Fiecare dintre ele produce un sunet cu o anumită rezonanţă care se propagă atât în noi, cât şi în cei din jurul nostru. Observându-ți stările, poți decide pe care dintre note vrei să apeși mai tare. Iar asta devine o binecuvântare nu doar pentru tine, ci şi pentru cei din jur.
De aceea, poate că ar fi bine ca la începutul fiecărei săptămâni să lansăm intenția de a observa stările prin care trecem în fiecare clipă. Să fim prezenți… să jonglăm și să lucrăm cu ele. Să le interpretăm ca ceva asupra cărora avem și noi putere și nu ni se dau inexplicabil. Să nu lăsăm doar stările să ne trăiască pe noi, ci să alegem din paleta de stări care sunt cele pe care vrem să le trăim.
Pe cele plăcute să le amplificăm și să le dăruim și altora prin ceea ce facem, prin gânduri, vorbe, îmbrăţişări, râs, meditații ș.a.
Cu stările mai puțin bune poate că ar fi bine să discutăm înainte de a le amplifica. Observă-le și pune-le întrebări atunci când ele apar:
- Ce simt în corp? În care parte a corpului meu se manifestă această stare?
- Dacă i-aș da o formă, un nume, o culoare care ar fi acestea?
- Ce îmi transmite această stare? Care este mesajul ei pentru mine?
- Ce din întâmplarea asta îmi provoacă starea nedorită?
- Ce încerc să protejez sau să apăr prin starea aceasta?
No Comments