Toate gândurile, emoțiile, sentimentele au un căpitan al lor. Un șef, de fapt mai mulți șefi care dictează minții și vieții lucrurile pe care trebuie să le manifeste. Acești căpitani poartă numele de convingeri și sunt esența gândurilor și punctul de pornire al realității personale. Ele acționează ca niște filtre prin care vezi lumea. Prin ele trebuie să treacă gândurile, emoțiile și acțiunile tale.
Convingerile sau crezurile personale diferă de la o persoană la alta, fapt pentru care viețile noastre sunt total diferite.
Nu te-ai întrebat niciodată de ce doi oameni care trec prin același eveniment au reacții și moduri de interpretare diferite?
Unicitatea fiecăruia pornește din setul de convingeri personale
Pentru că mintea fiecăruia este unică, mai exact modul în care filtrăm informațiile primite și modul în care analizăm situațiile de viață dau naștere unui set de convingeri unice. Ele sunt la fel ca schița pe care arhitectul o desenează înainte ca tu să îți construiești casa. Pe ele se bazează trecutul, prezentul și viitorul tău.
Cu siguranță cea mai bună și detaliată descriere a modului în care convingerile acționează, o vei găsi în cartea Posibilități infinite, de Mike Dooley. În cartea sa, autorul aduce în discuție atât sursele din care se nasc convingerile personale, cât și întrebările pe care ți le poți pune pentru a afla ce crezuri mentale te împiedică să îți construiești viața așa cum dorești.
Mike Dooley propune următoarele patru întrebări:
- Ce crezi despre oameni în general? Pornești întotdeauna de la premisa că aceștia sunt buni, demni de încredere și amabili, sau dimpotrivă, că sunt superficiali, naivi și leneși?
- Ce crezi despre viață la modul general? Consideri că este ușoară sau grea, pasionată sau plictisitoare?
- Ce crezi despre sănătate? Este aceasta previzibilă sau imprevizibilă? Dispui de ea sau doar ți-o dorești?
- Spune-mi ceva despre tine însuți. Te consideri creativ, încăpățânat, hotărât, lipsit de griji sau dezamăgit?
Indiferent ce răspunsuri ai dat la întrebările de mai sus, tocmai mi-ai ilustrat convingerile tale. Ele nu sunt simple observații legate de realitatea în care trăiești, ci sunt factorii activi care îți modelează realitatea, implicit viața. Așadar, realitatea nu este așa cum o vezi, este așa cum filtrele convingerilor tale o văd. Îmbunătățirea acestor filtre înseamnă, de altfel îmbunătățirea propriei vieți.
Fă-ți timp pentru a răspunde acestor întrebări și vei vedea ce crezuri te limitează și care sunt cele care îți fac viața mai plăcută. Poți continua să îți pui acest gen de întrebări, în funcție de domeniile de viață în care simți că lucrurile nu merg așa cum ai vrea. De exemplu dacă observi că pe plan material întâmpini dificultăți întreabă-te ce părerea ai despre bani? Crezi că banii se fac greu, că trebuie să muncești din greu pentru ei sau dimpotrivă, banii pot veni ușor spre tine, iar Universul este un spațiu abundent?
Mike Dooley vorbește în cartea Posibilități infinite nu doar despre modul în care îți descoperi convingerile limitative, ci și despre modul în care le poți rescrie.
Pasul 1: OBSERVAREA – fii atent la tot ce gândești, ce spui și ce faci – aceste trei activități reflectă cel mai bine ceea ce îți trece prin minte. Dacă în subconștientul tău există convingeri limitatoare, acestea ies întotdeauna la suprafață prin gânduri, cuvinte și fapte.
Pasul 2: LICHIDAREA – acest pas presupune să te încarci atât de mult cu dorințele și obiectivele pe care ți le propui încât ajungi să intri cu buldozerul și să lichidezi literalmente orice convingeri care îți stau în cale, în mod automat și fără niciun efort. Cum? Prin exprimarea rațională a tuturor motivelor pentru care meriți să primești lucrul pe care ți-l dorești.
Pasul 3 – FOLOSEȘTE VIZUALIZAREA PENTRU A DEBLOCA CONVINGERILE LIMITATIVE
Pe lângă această tehnică descrisă în cartea Posibilități infinite, există o întreagă paletă de metode prin care poți lucra cu tine însuți pentru a debloca drumul către materializarea obiectivelor tale: afirmațiile, autosugestia, schimbarea perspectivelor, tehnicile N.L.P., meditații ghidate, stimularea mentală ș.a.
Important este să prinzi gustul modelării personale, să îi înțelegi rolul, să vrei să te descoperi tot mai mult, să știi că mintea ta are puteri magice care așteaptă să fie puse în aplicare de tine.
Cartea: Posibilități infinite
Autor: Mike Dooley
No Comments